Rabarbar 'Rheum' Hosera

Koszt wysyłki: od 25,00 zł

Wiek sadzonki: 2 lata

Wysokość sadzonki: 5-15 cm

Czas wysyłki: do 12 dni roboczych

Forma sprzedaży: Doniczka

9,99 zł

Sty Lut Mar Kwi Maj Cze Lip Sie Wrz Paź Lis Gru
Sadzenie
Kwitnienie

 

Rabarbar Hosera 'Rheum' 

Rabarbar Hosera to wczesna odmiana rabarbaru, o dużej plenności. Rabarbar ‘Rheum palmatum’ to roślina o dużych, trójkątnych liściach, sztywnej, grubej łodydze i małych kwiatach, wyrastających z kątów górnych liści. Ogonki Liści są mięsiste, grube. Ich kolor jednolicie czerwony lub czerwono zielony, miąższ zielony- jasno różowy,delikatny. Kwiaty drobne, białe, zebrane w gęste kwiatostany. Rabarbar osiąga wysokość do 150cm. Wykształca grube, podziemne kłącze, zwane karpą. Z pąków na szczycie karpy wyrastają liście i pędy.

 

 

 

Charakterystyka  odmiany  

Barwa kwiatów:  biała


Barwa liści: zielona


Okres kwitnienia: maj


Okres owocowania: maj-czerwiec


Stanowisko: półcieniste


Wymagania: najlepiej wilgotna żyzna gleba


Wysokość: ok.1,5m


Mrozoodporność: ------

Wizualizacja pokroju i wysokosci docelowej krzewu

                  

Uprawa i ciekawostki

-Roślina wieloletnia

-Wymaga gleby średniozwięzłej, wilgotnej ,żyznej i zasobnej w próchnicę.

- Najlepiej rozwija się na stanowiskach słonecznych,

-Rozmnaża się głównie przez podział karpy.

-Rabarbar ma zastosowanie w kuchni. Można z niego zrobić orzeźwiające kompoty, dżemy, może być świetnym dodatkiem do ciast czy racuchów.

-Zbiór przeprowadza się od początku maja do lipca,, najczęściej w drugim roku po posadzeniu.

Cięcie laurowiśnii

*Po posadzeniu w marcu lub listopadzie skracamy wszystkie pędy o połowę w celu pobudzenia rośliny do krzewienia się.

* Wczesną wiosną – w marcu skracamy ponownie o połowę wszystkie pędy wyrosłe u podstawy krzewu.  Pozostałych nie tniemy. Można skrócić pędy zbyt silnie rosnące zaburzające pokrój rośliny.

*aurowiśnia nie wymaga corocznego cięcia. W marcu usuwamy pędy martwe lub uszkodzone. Co kilka lat wycinamy część najstarszych pędów. Wybieramy te, które ogałacają się u podstawy.

 

Wszystkie nasze rosliny posiadają paszport roślin