Grusza Duo 'Pyrus 'Komisówka - Lukasówka

Koszt wysyłki: od 25,00 zł

Wiek sadzonki: 2 lata

Wysokość sadzonki: 130-160 cm

Podkładka: Kaukaska

Czas wysyłki: do 12 dni roboczych

Forma sprzedaży: Doniczka

65,00 zł

Sty Lut Mar Kwi Maj Cze Lip Sie Wrz Paź Lis Gru
Sadzenie
Owocowanie
Kwitnienie

 

Grusza Duo 'Pyrus' Komisówka - Lukasówka

 

Pyrus Komisówka

 

Jest to odmiana francuska, drzewo rośnie dość silnie. Owoce jej są duże i szeroko- jajowate w kształcie, o nierównej powierzchni. Skórka jest gładka, o barwie zielono- żółtej, ze słabym, pomarańczowym rumieńcem. Miąższ ma barwę biało-kremową, jest bardzo soczysty, nieco aromatyczny, wybitnie deserowy, winno-słodki i bardzo smaczny. Komisówka jest odmianą średnio wytrzymałą na mróz. Jest dość odporna na parcha gruszy.

 

 

Pyrus Lukasówka

Drzewo rośnie silnie, jego owoce są duże lub bardzo duże, jajowato- owalne w kształcie, o skórce gładkiej, w kolorze zielono- żółtym. Miąższ jest biały, w smaku słodko- winny, soczysty, delikatny, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Lubi gleby ciepłe i żyzne. Niestety ta odmiana jest podatna na parcha.

 

 

 

Charakterystyka  odmiany  

Barwa kwiatówbiała


Barwa liści: zielone


Okres kwitnienia:  kwiecień/kwiecień


Okres owocowania: Październik/wrzesień- październik


Stanowisko: słoneczne


Wymagania: najlepiej  gleba gliniasta


Wysokość: ok.2-2,5m


Mrozoodporność: ok .-20C

Wizualizacja pokroju i wysokosci docelowej drzewka

                  

Uprawa grusz

 

-grusza powinna stać w miejscu ciepłym, nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru 

-na glebie bogatej w składniki odżywcze, przepuszczalnej, ciepłej, wilgotnej o odczynie lekko kwaśnym (współczynnik pH 6,2-6,7)

-dokarmianie wpływa korzystnie na teksturę liści, smak miąższu owoców i wygląd ich skórki oraz na prawidłowy rozwój całej rośliny

 

Dedykowane środki ochrony dla gruszy

-parch gruszy - Miedziań Extra

-rdza gruszy- Score 250 EC

Cięcie drzewek  duo

*Mimo ograniczonego przyrostu, tak jak inne wymagają cięcia, aby zachować swój kształt i rodzić owoce.

*Po przycinaniu na drzewie powstają rany, tworzące furtkę dla grzybów i bakterii, zatem należy ciąć w odpowiednim terminie i umiejętnie zabezpieczać miejsca cięcia.

*pierwsze cięcie formujące wykonujemy na wiosnę.

 

 

Wszystkie nasze rosliny posiadają paszport roślin