Winorośl 'Vitis' Perła Zalii Biały

Koszt wysyłki: od 25,00 zł

Wiek sadzonki: 2 lata

Wysokość sadzonki: 50-70 cm

Czas wysyłki: do 12 dni roboczych

Forma sprzedaży: Doniczka

15,00 zł

Sty Lut Mar Kwi Maj Cze Lip Sie Wrz Paź Lis Gru
Sadzenie
Owocowanie
Kwitnienie

 

Winorośl 'Vitis' Perła Zalii biały

Jest to węgierska odmiana, która świetnie rośnie w polskich glebach. Jagody które rodzi są żółtozielone, średniej wielkości, kulisto-owalne z muszkatowym posmakiem. Owoce te dojrzewają pod koniec września i na początku października, w zależności od regionu kraju. Jest to bardzo smaczna odmiana przydatna zarówno do użytku deserowego jak i do wina. Nadaje sie do amatorskiej uprawy na terenie całej Polski.

 

 

 

Charakterystyka  odmiany  

Barwa kwiatów: żółta


Barwa liści: zielone


Okres kwitnienia: czerwiec


Okres owocowania: wrzesień


Stanowisko: słoneczne


Wymagania: najlepiej próchnicza gleba o odczynie lekko kwaśnym


Wysokość: ok.5m


Mrozoodporność: ------

Wizualizacja pokroju i wysokosci docelowej drzewka

                  

Uprawa i ciekawostki

-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem

-Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej.

-Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz.

-Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli.

Wszystkie nasze rosliny posiadają paszport roślin