Winorośl 'Vitis' Zestaw I Amatorski

Koszt wysyłki: od 25,00 zł

Wiek sadzonki: 2 lata

Wysokość sadzonki: 50-70 cm

Czas wysyłki: do 12 dni roboczych

Forma sprzedaży: Doniczka

56,99 zł

Sty Lut Mar Kwi Maj Cze Lip Sie Wrz Paź Lis Gru
Sadzenie
Owocowanie
Kwitnienie

 

Winorośl 'Vitis' Zestaw I Amatorski

JUTRZENKA Jest to odmiana pochodząca z Polski, której krzew rośnie bardzo silnie. Jagody które ona rodzi są średniej wielkości, kuliste, o jasno- zielonej barwie. Ich miąższ jest o bardzo silnym aromacie i oryginalnym smaku w którym można doszukiwać się posmaku mięty. Owoce te dojrzewają we wrześniu. Jutrzenka odporna jest na mrozy i choroby grzybowe.

IZA ZAWILSKA Jest to jedna z najwcześniejszych odmian polskiego klimatu, której krzewy rosną słabo silnie. Jagody które rodzi są średniej wielkości lub małe, kuliste, o kolorze zielonkawym, a ich miąższ jest półsoczysty. Owoce te dojrzewają na początku września. Ta odmiana jest odporna na choroby i całkowicie mrozoodporna. 

ALWOOD Jest to domiana deserowa, pochodząca z USA. Owoce które rodzi ta odmiana są kuliste, średniej wielkości z grubą granatowoczarną skórką, o truskawkowym smaku, które dojrzewają w połowie września. Krzew odmiany Alwood jest odporny na choroby grzybowe i mróz. Odmiana ta jest plenna i bardzo łatwa w uprawie, a jej owoce zwiększają odporność na infekcje.

WOSTROG Wostorg jest najbardziej popularną odmianą deserową w Rosji i na Ukrainie i dlatego wszystkie odmiany deserowe oceniane są w stosunku do tej odmiany. W Polsce odmiana ta jest uprawiana dopiero od kilku lat ale ze względu na wielkość, efektowny wygląd i smak owoców ma całą rzeszę zwolenników. Jest wiele klonów tej odmiany.

 

 

 

Charakterystyka  odmiany  

Barwa kwiatów: żółta


Barwa liści: zielone


Okres kwitnienia: czerwiec


Okres owocowania: wrzesień


Stanowisko: słoneczne


Wymagania: najlepiej próchnicza gleba o odczynie lekko kwaśnym


Wysokość: ok.3-5m


Mrozoodporność: ------

Wizualizacja pokroju i wysokosci docelowej drzewka

                  

Uprawa i ciekawostki

-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem

-Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej.

-Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz.

-Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli.

Wszystkie nasze rosliny posiadają paszport roślin